Raczej nikogo nie trzeba przekonywać, że naturalne soki są o wiele zdrowsze od tych przetwarzanych. Soki owocowe są bardzo dobrym źródłem witamin. W sokach takich znajdują się również przeciwutleniacze, które chronią organizm. Lekarze i dietetycy polecają także picie soków warzywnych. Najbardziej popularny jest oczywiście sok pomarańczowy. W takim soku znajduje się najwięcej witaminy C. Jest ona niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego. Pomaga również walczyć z przeziębieniem. W soku pomarańczowym znajdziemy również potrzebną organizmowi witaminę D, która wzmacnia kości, podobnie jak wapno, które również znajduje się w takim soku. Sok z granatów zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy. Są one potrzebne do wzmocnienia funkcjonowania mózgu. Ważnym faktem jest to, że sok ten może obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Niestety zawiera on sporo kalorii. Lepiej dla zdrowia jeśli nie pijemy go więcej niż jedna szklanka dziennie. Sok z suszonych śliwek jest odpowiedni w walce z zaparciami. Posiada on błonnik, który pomaga się z nimi uporać. Dodatkowo zawiera on spore ilości żelaza oraz potasu. W soku z jagód znajdziemy takie witaminy jak witamina E, B1 oraz B6. Soki z warzyw są wyjątkowo zdrowe oraz pożywne, a także są one o wiele bardziej gęste od soków owocowych. Soki te posiadają także przewagę nad sokami owocowymi, ponieważ znajduje się w nich o wiele mniej cukru oraz kalorii.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply