Jak unikać zaparć na urlopie

Jak unikać zaparć na urlopie

Zmiana diety i wody podczas wakacyjnego wyjazdu może wywołać zaparcia. Lekarze o zaparciach mówią w sytuacji, kiedy do wypróżnień dochodzi mniej niż 3 razy w tygodniu. Jeśli więc chcemy w czasie urlopu uniknąć zaparć pamiętajmy, aby do bagażu zapakować pszenne otręby. W czasie wyjazdu każdego dnia zjadamy 3 łyżki otrąb. Otręby można dodać do szklanki maślanki, szklanki naturalnego jogurtu lub też zjeść je z utartym jabłkiem. Zapobiegawczo trzeba także wypijać 3 litry niegazowanej wody mineralnej, jest to szczególnie ważne przy jedzeniu otrąb. W uniknięciu zaparć pomoże nam także ruch. Długi spacer każdego dnia na pewno usprawni pracę jelit. Dieta zawierająca duże ilości błonnika pomaga nie tylko uniknąć zaparć, ale pomoże także w sytuacji, kiedy do tych zaparć już doszło. W sytuacji, kiedy z sobie znanych powodów nie chcemy jeść otrąb, możemy skorzystać z błonnika dostępne w aptekach. Błonnik dostępny w aptekach może mieć postać tabletek lub substancji sproszkowanej. Czasem jednak mimo zażywania błonnika i tak pojawiają się zaparcia. W takiej sytuacji możemy sobie pomóc łagodnie działającym środkiem przeczyszczającym. W sytuacji, kiedy wracamy z urlopu, a zaparcia dalej trwają musimy wybrać się do lekarza. Zaparcia mogą być bowiem skutkiem chorób przewodu pokarmowego, a nie brakiem błonnika lub zmianą diety. Postawienie diagnozy pomoże skutecznie zwalczyć problem.