W okresie letnim nasz organizm musi być odżywiany w nieco inny sposób niż podczas innych pór roku. Lato zazwyczaj jest bardzo ciężkie dla organizmu, ponieważ doskwierają mu upały. Czujemy się przez to bardziej ociężali, zazwyczaj także nie mamy zbytnio apetytu. Dzieje się tak dlatego, że podczas pory letniej nasza przemiana materii jest nieco wolniejsza. Dlatego też możemy pozwolić sobie na spożywanie mniejszej ilości posiłków niż zwyczajnie. Posiłki te powinny być także jak najbardziej lekkostrawne. W ciągu dnia powinniśmy spożyć 5 małych posiłków. Jako iż podczas upałów tracimy z organizmu duże ilości wody, powinniśmy nawadniać go w każdy możliwy sposób. Konieczne jest nie tylko picie wody w dużych ilościach, ale warto również postawić na takie produkty spożywcze, które składają się z dużych ilości wody, na przykład owoce, produkty mleczne czy warzywa. Kiedy doskwierają nam upały, zazwyczaj nie odczuwamy głody, pomimo tego powinniśmy jednak zmusić się do zjedzenia chociaż małego posiłku. To, że nie odczuwamy głodu nie oznacza, że nasz organizm nie potrzebuje energii. W tym okresie ciepłe zupy i dania podczas obiadu można zastąpić daniami na zimno. Świetnie sprawdzają się wtedy różnego rodzaju chłodniki. Na kolację możemy spożyć sałatkę ze świeżych warzyw. Lepiej jest zrezygnować z ciężkostrawnych potraw, fast-foodów, ostrych przypraw oraz potraw, które mogą obciążać nasz przewód pokarmowy.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply