Bakterie, wirusy oraz toksyny znajdujące się na produktach spożywczych mogą wywoływać zatrucia pokarmowe. Zatrucie może zostać wywołanie praktycznie przez każdy produkt spożywczy, który nie jest przyrządzony w odpowiedni sposób (niedomyte warzywa i owoce, surowe mięso). Jednak niektóre z produktów stwarzają o wiele większe ryzyko zatrucia niż pozostałe. Do tej grupy należy na przykład drób. Okazuje się, że kurczak jest najczęstszym sprawcą zachorowań na zatrucie pokarmowe. Jeśli mięso jest niedogotowane, niedomyte lub nieświeże istnieje ryzyko zakażenia się infekcjami takimi jak na przykład kampylobakterioza. Mięsem, które często wywołuje zatrucia pokarmowe jest także wieprzowina. Jeśli spożywamy surowe mięso wieprzowe, możliwe jest że zachorujemy na włośnicę. Równie niebezpieczne są jajka, za pośrednictwem których bardzo łatwo jest się zarazić Salmonellą. Jest to bakteria, którą można zarazić poprzez spożycie niedogotowanego żółtka lub białka jajka. Zawsze po kontakcie z jajkiem należy dokładnie umyć ręce, ponieważ bakteria może się w ten sposób przenosić. W mleku niepasteryzowanym znajdują się bakterie takie jak Campylobacter, które mogą wywoływać zatrucie pokarmowe. Mleka takiego nie powinno podawać się dzieciom, ponieważ ich odporność na bakterię Campylobacter jest zbyt niska. Nie można też spożywać mleka niepasteryzowanego po jego dacie ważności, która jest krótsza od daty mleka pasteryzowanego.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply