Alergia to choroba, z którą boryka się spory odsetek z nas. U każdego z ans może ona przebiegać jednak nieco inaczej. U każdego też co innego może być bodźcem wywołującym alergię, a więc alergenem. Z alergenami stykamy się na szereg różnych sposób: spożywając produktów wywołujące alergię (alergie pokarmowa), poprzez dotyk, wdychając je, poprzez bezpośredni kontakt. Bardzo wielu z nas ma problem z alergenami wziewnymi (jest to zresztą szczególnie widoczna, grupa. Alergia objawia się wówczas kichaniem, katarem, łzawieniem oczu itp. itd. Doi najczęstszych alergenów z tej grupy należą pyłki drzew, kwiatów, krzewów, zbóż, roztocza, sierść zwierząt czy nawet kurz domowy. Jeśli chodzi o alergie pokarmową i wywołujące ją czynniki, to wśród najbardziej alergizujących produktów znajduje się mleko krowie, białko jaja kurzego, mięsa, (szczególnie cielęcina, wołowina i ryby), owoce cytrusowe, a nawet czekolada. Wśród sporej grupy osób alergię wywołują także metale, takie jak np. nikiel, chrom czy kobalt. Jeśli już jesteśmy przy tej grupie to należy zauważyć, że alergia bardzo często wywoływana jest przez określone związki chemiczne. Z tego powodu bardzo często reakcja uczuleniowa występuje w przypadku podania niektórych leków (bez względu na sposób ich podania) lub też stosowania określonej grupy kosmetyków. Jest jeszcze jedna istotna grupa alergenów, o której nie można zapomnieć, a mianowicie owady, a konkretnie ich jad. W przypadku pewnej grupy osób silną reakcje alergiczna może wywołać jad komarów, pszczół czy os.
Co najczęściej wywołuje alergię?

Leave a Reply