Zdrowotne właściwości miodu

Zdrowotne właściwości miodu

Dostępny bez najmniejszych problemów miód może być lekarstwem na bardzo wiele dolegliwości zdrowotnych. Osoby, którym zależy na poprawieniu funkcjonowania wątroby powinny sięgnąć po miód gryczany. Miód gryczany jest także polecany w sytuacjach, kiedy chcemy oczyścić swój organizm z toksyn. Warto także wspomnieć, że miód ten jest bogatym źródłem magnezu i żelaza oraz źródłem choliny, czyli substancji, która przyspiesza produkcją żółci. Już od dawna znane są napotne oraz uspokajające właściwości miodu lipowego. Stąd też miód lipowy możemy stosować jako środek służący obniżeniu gorączki. Napój z miodu lipowego warto polecić także osobom, które męczy suchy kaszel. Taki napój przygotowany z naparu kwiatu lipy i miodu lipowego ( miód dodajemy do naparu, kiedy jest lekko ciepły) ułatwi znacząco odkrztuszenie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Z kolei w przeziębieniach oraz podczas grypy warto pić syrop przygotowany z cebuli, do której dodaliśmy miód wielokwiatowy. Syrop ten mogą pić także osoby, które cierpią z powodu chorych zatok. Miód wielokwiatowy mogą bezpiecznie jeść osoby z alergią, spośród różnych rodzajów miodów, miód wielokwiatowy raczej nie wywołuje alergii. Z kolei osoby z nadkwasotą żołądka polecany jest miód akacjowy. Miód akacjowy stosujemy oczywiście jako środek wspomagający leczenie nadkwasoty. Działanie lecznicze miodów będzie skuteczne tylko wówczas, kiedy przygotowane z nich mikstury zażyjemy godzinę przed posiłkiem.