Wszystko o alergii pokarmowej

Wszystko o alergii pokarmowej

Alergia to choroba, którą kojarzymy przede wszystkim z pylącymi roślinami i związanym z tym kichaniem, katarem i ewentualnymi objawami skórnymi. Tymczasem nie jest to jedyny z powodów i objawów alergii. Z alergenami mamy bowiem do czynienia nie tylko na skutek wdychania alergenów lub dotykania ich. Niemniej częsta jest bowiem alergia pokarmowa. Produktów wywołujących alergię jest sporo. Jak w większości alergii jest to kwestia niezwykle indywidualna. Bardzo często dana osobę mogą uczulać zupełnie nietypowe produkty. Niemniej jednak jest taka grupa produktów żywnościowych, które w szczególnym stopniu wywołują alergię. Zdecydowanie przoduje tu mleko krowie. Jednak tylko w niewielkim stopniu ustępują mu jaja kurze, mięso wołowe lub wieprzowe, ryby, cytrusy czy słodycze. Bardzo często jesteśmy także uczuleni na szereg substancji dodawanych do żywności, różnego typu ulepszaczy i konserwantów. Alergia pokarmowa bardzo często objawia się już u najmłodszych. Pierwszym produktem, na których okazuje się uczulonych wiele dzieci jest właśnie wspomniane wyżej mleko. Jakie są zaś najczęstsze objawy alergii pokarmowej? Najczęściej pochodzą one ze strony układu pokarmowego. Mowa tu o wszelkiego typu wzdęciach, kolkach, bólach brzucha, wymiotach, biegunkach itd. Do tego bardzo często dochodzi też reakcja skórna oraz reakcje ze strony układu nerwowego, obniżenie koncentracji, senność lub też przeciwnie nadpobudliwość.

[Głosów:1    Średnia:5/5]