Obniżony poziom hemoglobiny

Obniżony poziom hemoglobiny

Wykonując kontrolne badania krwi, często zauważamy obniżony poziom hemoglobiny. Zaczynając od przyczyn. Może być spowodowany dietą, a właściwie niedoborem żelaza (wegetarianizm). Nieregularnym spożywaniem posiłków, co prowadzi do anemii. Warto zwrócić też uwagę na to, że obniżony poziom hemoglobiny jest objawem wielu poważnych chorób. Jednak, wiąże się to też z zaburzoną liczbą m.in. leukocytów, erytrocytów, limfocytów. Przykładami taki chorób będzie białaczka, czy też inne nowotwory. Natomiast, jeżeli chodzi zapobieganie. Należy przede wszystkim zmienić swoje nawyki żywieniowe. Marchew, buraki czerwone, jaja – na te produkty najbardziej powinno zwracać się uwagę. Oczywiście należy udać się do lekarza w celu diagnozy oraz być może, wykonania szczegółowej analizy badań krwi, która pomoże profesjonalnie ustalić przyczyny. Poziom hemoglobiny może być również objawem miesiączki, czy też kuracji antybiotykowej. Należy wówczas pamiętać, o wcześniej wspomnianych produktach, odnosząc się bezpośrednio do diety. Krew odbudowuje się samoczynnie, jednak trzeba jej w tym pomagać, dostarczając odpowiednie produkty oraz dbając o dietę. Podczas wizyt u lekarza, może on przepisać szereg witamin (żelazo, suplementy diety), które pomogą w unormowaniu wyników krwi. Należy systematycznie wykonywać kontrolne badania, by na odpowiednim etapie zauważyć zmiany, które mogą prowadzić do anemii. Jest ona dostatecznie uciążliwa, gdyż towarzyszą jej bóle głowy, zawroty, wymioty.