Naturalne sposoby na podnoszenie odporności

Istnieje wiele naturalnych sposobów na podnoszenie odporności. Jednym z nich jest odpowiednie hartowanie organizmu, na przykład poprzez nacieraniu stóp zimną wodą czy kąpiele w zimnej wodzie. Nie bez powodu mówi się, że „morsy”, czyli osoby, które zimą pływają w lodowatej wodzie mają świetne zdrowie. Odporność można także zwiększać poprzez spożywanie odpowiednich produktów spożywczych. Największy wpływ na wzrost odporności mają owoce cytrusowe, ponieważ zawierają one witaminę C. Witamina ta wytwarza białe krwinki w organizmie, a te natomiast są odpowiedzialne za zwalczanie wirusów oraz bakterii. Witamina C musi być przyjmowana regularnie, ponieważ jest ona od razu wydalana z organizmu. Witaminę C można także znaleźć w czerwonej papryce. Brokuły natomiast zawierają witaminy A oraz E, a także inne składniki odżywcze, które są pomocne w walce z przeziębieniem oraz wzmacniają organizm. Szpinak, który jest tak bardzo znienawidzony przez dzieci zawiera mnóstwo składników, które są niezwykle zdrowe i pomagają nam to zdrowie zachować. Jest to między innymi beta karoten oraz różnego rodzaju antyutleniacze. Odporność jest bardzo efektywnie podnoszona poprzez spożywanie czosnku. Zabija on wszelkie bakterie, a także jest bogaty między innymi w jod, cynk, żelazo, magnez oraz wiele innych składników. Do diety odpornościowej warto jest włączyć także miód, który pomaga zwalczać drobnoustroje mieszczące się w drogach oddechowych.