Łagodzenie objawów zgagi

Łagodzenie objawów zgagi

Zgaga wiąże się przede wszystkim z takimi objawami, jak gorzki posmak, mdłości, ból w okolicy mostka, pieczenie w przełyku, chrypka i kaszel. Dolegliwości te są związane z cofaniem się kwasu żołądkowego. Jest to konsekwencją nieprawidłowego odżywiania, jak posiłki o późnej porze, spożywanie dużej zawartości tłuszczów, fast foodów, kawy, alkoholu i palenia papierosów. Prowadzi to do obniżenia napięcia w dnie przełyku, stąd obecność soków żołądkowych w górnych partiach przewodu pokarmowego. Główne środki zmniejszające poziom nadkwasoty to glin, magnez, sole wapnia. Dostępne są w postaci tabletek do żucia i ssania i zawiesin. Stosuje się je profilaktycznie po spożytym posiłku albo wtedy, gdy ból się już pojawia. Przez wzgląd na to, że mogą zachodzić interakcje z innymi lekami, należy zachować około dwugodzinny odstęp. Stosowany jest także algininian sodu tworzący powłokę ochronną na błonie śluzowej żołądka, blokując dostanie się kwasu żołądkowego do przełyku. W przeciwieństwie to leków wymienionych wcześniej, algininian sodu może być stosowany w ciąży. Przy zgadze są również stosowane ranitydyna i famotydyna, zmniejszające wydzielanie soku żołądkowego. Ponadto można spotkać także leki z grupy inhibitorów pompy protonowej, w której pantoprazol i omeprazol są dostępne bez recepty, przyjmuje się je raz na dobę. Jednak przede wszystkim podstawą leczenia jest zmiana sposobu odżywiania.

[Głosów:1    Średnia:4/5]