Dieta w nadciśnieniu

Dieta w nadciśnieniu

Bardzo wiele osób choruje w naszym kraju na nadciśnienie. Problem ten dotyczy przede wszystkim mężczyzn, jednak także wiele kobiet cierpi na nadciśnienie. Poza regularnym przyjmowaniem leków w leczeniu nadciśnienia kluczową rolę odgrywa także dieta. Dieta osób borykających się z nadciśnieniem powinna być dietą, która zawiera bardzo małe ilości soli. Sól powoduje bowiem wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Udowodniono, że spożywanie tylko jednej płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia doprowadzi do obniżenia ciśnienia. Oczywiście na efekt będziemy musieli poczekać. W trakcie licznych badań udowodniono także, że zmniejszając ilość soli w pożywieniu zapewnimy sobie skuteczniejsze działanie przyjmowanych leków na nadciśnienie. Osoby z nadciśnieniem powinny także ograniczyć ilość wypijanych słodkich napojów, które także przyczyniają się do wzrostu ciśnienia. Dieta osób z nadciśnieniem powinna zawierać także duże ilości tłuszczów roślinnych. Tłuszczami roślinnymi powinno zastąpić się tłuszcze zwierzęce, czyli na przykład masło. Przy nadciśnieniu warto zadbać także o dietę, która będzie zawierała duże ilości warzyw i owoców. Zarówno warzywa i owoce dostarczą nam nie tylko błonnika, ale także potasu, który pomoże nam w obniżeniu ciśnienia. Szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem warzywa i owoce to: papryka, pomidory, brokuły, aronia, żurawina, cytryna. Korzystnie działa także natka pietruszki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]