Czego nie nosić choremu do szpitala

O tym, na ile efektowne jest leczenie szpitalne decyduje sposób, w jaki jest przeprowadzone oraz odpowiednie odżywianie. Duża część pacjentów, którzy wychodzą ze szpitala jest niedożywionych. Prawidłowo skonstruowana przez dietetyka dieta, może mieć duży wpływ na długość trwania kuracji i pozwolić na przyspieszony powrót do domu. Rodzina, z troski o chorego, często przynosi do szpitala jedzenie, które często jest dla niego nie wskazane. Produkty, jakie się często pojawiają a są zakazane to słodycze. Nie tylko nie zawierają one żadnych właściwości odżywczych, ale także czasem zawierają alkohol. Równie często pojawia się rosół, co również jest odradzane ze względu na jego ciężkostrawność. Ponadto przez złe przewożenie i przechowywanie może się zepsuć, co dodatkowo zaszkodzi choremu. Odradzane jest także przynoszenie do szpitala cytrusów, które mogą podrażniać żołądek chorego. Pojawiają się także inne owoce, które zaburzają indeks glikemiczny. Podobnie dużo cukru zawierają słodkie jogurty i soki. Przed przyniesieniem choremu jedzenia, należy skonsultować się z lekarzem, który oceni, co można podać pacjentowi, jakie produktu są dla niego odpowiednie. Ponadto należy pamiętać o tym, że często w szpitalach jest problem z przechowywaniem jedzenia. Jeśli jedzenie nie mieści się w szpitalnych lodówkach, chorzy trzymają je w szafkach, co przyspiesza jego psucie, dlatego przynoszone porcje powinny być małe.