Alergia na jedzenie

Alergia na jedzenie

Pojęcie alergii jest bardzo powszechnym. Praktycznie w każdym domu można spotkać się z tym twierdzeniem, które niestety nie zawsze jest potwierdzone przez lekarza specjalistę, a co gorsza nie jest w fachowy sposób leczone. Najczęściej alergia pokarmowa mylona jest z nietolerancją pokarmową – dotyczy to przede wszystkim małych dzieci. Te rozwijając się nabierają odporności, a każdy nowo wprowadzony do ich diety produkt może wywołać niepożądane reakcje. Nie mniej różnica nad nietolerancją a alergią jest znamienita. Ta pierwsza nie jest trwałą. Alergię przewodu pokarmowego wywołują nieprawidłowo działające leukocyty, komórki układu immunologicznego, limfocyty oraz bazofile. Ważne są także same zachowania dotyczące żywienia. Nierzadko sami wywołujemy alergię poprzez nierozsądne i niewłaściwe diety. W przypadku małych dzieci bardzo częstym błędem rodziców jest działanie na zasadzie mylnego postępowania, które w rozumieniu opiekunów mają znamię troski i ochrony przed bakteriami i infekcjami, oraz właśnie alergią. Działając na oślep i bardzo rygorystycznie sami prowokują poniekąd jej wywołanie. Obserwuje się tendencję do wychowywania maluchów w iście sterylnych warunkach. Wszystko jest niemalże szpitalnie wyjałowione, a dziecko nie ma możliwości nabrania jakiejkolwiek odporności. Takie postępowanie – niby rozsądkowe – działa na przekór, obniża odporność dziecka i całkowicie zmniejsza tolerancję jego organizmu na alergeny.